L’EMPATIA I LA COMUNICACIÓ AMB ELS NOSTRES FILLS

En un post anterior parlava d’empatia. Aquest és un concepte molt nomenat, amb el que els psicòlegs ens “omplim la boca”, però poc o mal posat en pràctica. Empatia vol dir posar-se al lloc de l’altre, intentar sentir i pensar el que l’altra persona pensa i sent.

En la relació amb els nostres fills, de vegades no és tan senzill aquest exercici de mimetisme emocional. Ja sigui perquè els seus problemes en queden lluny, o perquè els veiem poc importants des de la nostra perspectiva (haver perdut el partit de futbol a l’hora del pati no és cap drama, oi? Sobretot perquè hi haurà un altre partit l’endemà!). O simplement perquè volem que “madurin” i raonin com a adults. En realitat, estem demanant “adults” que no senten, “super-homes o super-dones” que neguen qualsevol emoció. Què nosaltres no en tenim, d’emocions? Doncs vinga, intentem veure (i viure) els fets des del seu punt de vista!

little-girl-570865_1280
L’empatia és una molt bona estratègia comunicativa, que predisposa a l’altre a confiar i voler continuar comunicant. I això, amb fills hermètics o de poques paraules, és un gran recurs!

Com posar-ho en pràctica? Sobretot no cal córrer a voler tranquil·litzar o calmar el nen/a que veiem trist, enfadat, nerviós, etc., dient: “tot anirà bé” o proposant solucions. Demostrar empatia implica posar en paraules els sentiments: “crec que estàs trist/a, enfadat/da… perquè… Vols que en parlem?”, o “em sembla que trobes a faltar l’avi, és així?”. I molt important! Evitem els genèrics “estàs bé” o “estàs malament”, procurem ser més concrets.

Una bona eina: un llibre que explica les emocions de manera molt gràfica i entenedora (per a nens i no tan nens!). Es titula “EMOCIONARIO”, podeu trobar més informació a la seva web:

http://www.palabrasaladas.com/emocionario.html

L’empatia hauria de ser la base de la comunicació amb els nostres fills, però a més a més d’aquesta, en propers post us proposaré estratègies “alternatives” que afavoreixen la comunicació amb ells. Fins aviat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *