Recomanació: El curiós incident del gos a mitjanit

Seguint el fil de les activitats de conscienciació sobre l’autisme que es van dur a terme la setmana passada, avui us proposo una lectura. A més d’interessant i entretinguda, ens ofereix una immersió novel·lada en la vida de les persones amb autisme:

El curiós incident del gos a mitjanit. Mark Haddon (2003)

En castellà: Ed. Salamandra

En català: Ed. La Magrana

Un dels molts punts forts d’aquest llibre és que està “escrit” en primera persona per Christopher Boone, un jove de 15 anys amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). Quan la seva mestra li proposa un exercici de redacció, decideix escriure un llibre sobre les seves indagacions per esbrinar qui ha mort el gos de la seva veïna. Narrant des de la seva particular manera d’entendre i relacionar-se amb el món que l’envolta, Christopher ens permet comprendre i apropar-nos una mica millor l’autisme.

Fingers - Seniju (2014)

Fingers – Seniju (2014)

Evidentment, si cada persona és un món, també cada persona amb TEA és única. En cada cas, el grau d’afectació pot variar, i les persones amb autisme són molt més que el trastorn (tenen els seus gustos, els seus sentiments, les seves opinions …). Amb això vull dir que Christopher ens ofereix un exemple i descriu moltes de les conductes, dificultats o trets “típics” de l’autisme, però no totes les persones amb autisme són (ni tenen perquè ser) com ell.

En la meva humil opinió, el llibre és una joia (es nota que m’ha encantat, oi? Et fa riure, emocionar-te, indignar, pensar …). I també es nota que el seu autor, Mark Haddon, coneix de primera mà la realitat de les persones susceptibles de discriminació (no només per autisme, també per deficiències físiques, psíquiques…). En resum, un llibre genial. Us el recomano!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *